Voor voetgangers, fietsers en automobilisten

Bereikbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten.

Voor voetgangers

Voor voetgangers zijn er verschillende routes in het Stationsgebied.

De route door Hoog Catharijne op de plattegrond is altijd toegankelijk, ook voor mensen die afhankelijk zijn van een lift. Deze loopt vanaf het Jaarbeursplein, langs de stationshal, vervolgens door Hoog Catharijne naar de lift bij de singel.

Tijdens de bouw wijzigen de verschillende looproutes af ten toe.

Voor fietsers

Utrecht is de fietsstad van Nederland. Dit willen we graag zo houden en daarom is er in de plannen voor het Stationsgebied veel rekening gehouden met het belangrijkste vervoersmiddel in de stad.

Concreet betekent dit meer ruimte om te fietsen, betere verbindingen en meer mogelijkheden om te parkeren. Goede stallingen zorgen er voor dat de huidige fietsenzee voor het station verdwijnt. De fietsroutes verschuiven wel eens tijdens de bouw, maar we zorgen altijd voor doorgaande fietsroutes. Omleidingen zijn op straat met borden aangegeven.

Fietsen stallen rondom Utrecht Centraal

Op het grootste OV-knooppunt van Nederland wordt doorlopend gewerkt aan goede plekken om fietsen te stallen. Rondom het nieuwe Utrecht Centraal, de OV-terminal, stallen fietsers hun fiets op toplocaties direct bij de ingangen van het station. Dichterbij parkeren kan niet.

Het aantal fietsklemmen moet in de toekomst zo goed als overeenkomen met het aantal fietsen, zodat straks elke fietser zijn of haar fiets in een klem kan zetten. De overlast van fietsen in de openbare ruimte moet hierdoor sterk verminderd worden.

Fiets weg?

Gemeente Utrecht verwijdert regelmatig fietsen die gevaarlijk geparkeerd staan of langer dan is toegestaan, klik hier voor meer info.

Voor automobilisten

Het Stationsgebied is tijdens de bouw altijd bereikbaar voor auto's. De parkeergarages in het gebied zijn dat natuurlijk ook. Door de werkzaamheden kunnen de routes nog wel eens veranderen.

Het ophalen en brengen van mensen van en naar het station is mogelijk bij de zogenaamde Kiss&Rides. Die viindt u aan de Croeselaan als de binnenstadzijde van het station. Bekijk ze hier op de plattegrond.

Kant van de Jaarbeurs: Kiss & Ride Utrecht CS Westplein Zijde.
Deze zit aan de zuidzijde van het NH hotel.
Navigatieadres: Jaarbeursplein 24, 3521 AR Utrecht

Kant van Hoog Catharijne: K+R Moreelsehoek.
Deze zit aan de zuidzijde van het nieuwe Stationsplein.
Navigatieadres: Stationsplein 29, 3511 ED Utrecht

Een derde optie is de in- en uitstapzone ter hoogte van het Beatrixgebouw aan de zuidzijde van het Jaarbeursplein. Dit is geen officiële Kiss&Ride, maar u kunt hier wel mensen in en uit laten stappen als u vindt dat een aanrijroute vanuit het zuiden over de Croeselaan de beste keus voor u is.
Navigatieadres: Croeselaan 14 P, 3521 CA Utrecht. (Dit is het adres van de Parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein.)

Rondom Utrecht Centraal wordt aan veel projecten gewerkt. Routes rondom Utrecht Centraal veranderen daardoor regelmatig om veilig te kunnen bouwen. Let u daarom niet alleen op uw navigatiesysteem, maar ook op de borden zodra u in de buurt van het station komt.

Voor meer informatie over de meest actuele route kunt u bellen met het Infocentrum Stationsgebied, 030 286 96 50