26 Mei 2008
Een negentig meter hoog, markant gebouw in poortachtige vorm, zo ziet het voorlopig ontwerp van het Stadskantoor eruit.
Het ontwerp is van Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger • Urbis. Het college is akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp en de daarbij behorende overeenkomsten. De gemeente Utrecht gaat het gebouw vanaf 2012 voor 25 jaar gebruiken. Bewoners kunnen er in de toekomst terecht voor bijna alle gemeentelijke producten en diensten.
Het Stadskantoor krijgt een prominente ingang naast het nieuwe Centraal Station aan de Centrumboulevard. Het gebouw zal ruimte bieden aan 2500 werkplekken, 2200 fietsparkeerplaatsen en 270 kantoorgebonden parkeerplaatsen. Met 65.000 m2 wordt het één van de grootste stadskantoren van Nederland. Wethouder Harm Janssen: “Ik vind het een prachtig herkenbaar gebouw dat goed past in de omgeving. Op een centrale plek in het centrum die goed bereikbaar is. Omdat bijna alle gemeentelijke loketten hier samenkomen, kunnen mensen uit de stad straks nog beter geholpen worden.”
Centraal loket voor iedereen
Het Stadskantoor biedt onderdak aan elf gemeentelijke diensten en aan de leden van het college. Bijna alle gemeentelijke loketten komen in de centrale hal. Bewoners kunnen zo op een centraal punt hun rijbewijs of paspoort verlengen, een bouwvergunning of subsidie aanvragen, maar ook bijvoorbeeld vaccinaties halen. Wijkbureaus en wijkservicecentra blijven in de wijken gehuisvest.
Een belangrijke doelstelling is de toegankelijkheid van het Stadskantoor; de gemeente en ontwikkelaar NS Poort spannen zich gezamenlijk in om het gebouw optimaal toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Door slimme oplossingen in het ontwerp moet het voor mensen met een scootmobiel of voor laaggeletterden net zo makkelijk worden om hun weg in het Stadskantoor te vinden.
Contracten
De gemeente sluit met NS Poort een langdurige gebruiksovereenkomst af en heeft daarom een belangrijke stem in de inrichting van het gebouw. Het college heeft, naast het voorlopig ontwerp, ook het programma van eisen voor het inbouwpakket goedgekeurd. Hierin staat beschreven wat de gemeentelijke wensen en eisen zijn voor de inrichting van de publieke ruimtes en de kantoren. Nu het college akkoord is, tekenen NS Poort en de gemeente binnen een maand een overeenkomst voor de realisatie en oplevering. Daarin staan onder andere afspraken over onderlinge samenwerking, taken, verantwoordelijkheden en planning.
De gemeente en NS Poort hebben vorig jaar gezocht naar een optimaal ontwerp in relatie tot de kosten en zijn daarin geslaagd. De kosten van de ontwikkeling en het gebruik van het Stadskantoor zullen niet hoger zijn dan de totale huurlasten van de huidige 17 locaties.
Ontwikkelingen westzijde Stationsgebied
NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert stations(gebieden) in heel Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, wonen, werken, winkelen en recreëren. NS Poort ontwikkelt aan de westzijde van het station in totaal zo’n 150.000 m2 aan kantoren en 350 woningen. Het Stadskantoor is de eerste ontwikkeling die wordt gerealiseerd.
Planning
De architect krijgt nu de opdracht om het ontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp. Tevens maakt hij op basis van de gemaakte afspraken voor de inbouw een voorlopig ontwerp voor het inbouwpakket. NS Poort start de bouwaanvraag medio 2008. Naar verwachting gaat medio 2009 de eerste paal van het Stadskantoor de grond in. De oplevering is gepland eind 2011.