18 November 2011
Utrecht wil graag een duurzaam Stationsplein Oost. Op dit moment wordt het Stationsplein Oost ontworpen en uitgetekend, hét moment om duurzaamheid mee te nemen.
Denk hierbij aan het duurzaam inkopen van de benodigde materialen, respect voor de arbeidsomstandigheden waaronder producten zijn gemaakt en de intentie ambitieuzer te zijn dan de milieucriteria van het rijk. Om tot een duurzaam plein te komen heeft wethouder Victor Everhardt, stationsgebied samen met Ronald Gijsberten, directeur SOMO, op vrijdag 18 november een intentieverklaring voor het Project Duurzame Pleinen ondertekend.
Hoog Catharijne en Utrecht Centraal gaan nu nog vrijwel ongemerkt in elkaar over, maar worden in de toekomst 'losgeknipt'. De huidige stationstraverse verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een groot verhoogd plein, Stationsplein Oost, met een fietsenstalling voor 12.500 fietsen eronder.
Een plein fungeert niet alleen als belangrijke ontmoetingsplek, het kan ook op een mens- en milieuvriendelijke wijze worden ingericht en aangelegd. Nu worden sociale en milieucriteria meestal nog niet meegenomen bij de projectontwikkeling, inrichting of aanbesteding van een plein. Het project Duurzame pleinen, een gezamenlijk initiatief van SOMO, CREM en Human Right at Work, wil daar verandering in brengen. In Nederland bestaan er nog geen duurzaam totstandgekomen pleinen. In het buitenland wordt al druk gexperimenteerd met het ontwerpen en aanleggen van duurzame pleinen. Het project heeft als doel om Nederlandse gemeenten die willen pionieren met duurzame pleinen, te stimuleren en te begeleiden bij de ontwikkeling.
Het project duurzame pleinen heeft vooral als doel om te leren hoe je kan streven naar duurzaamheid en wat daar allemaal bij komt kijken. Eigenlijk gaat het dus om een duurzamer plein. Voor het project richten we ons vooral op de duurzame inkoop van materialen. Wat zijn de omstandigheden waaronder het beton en staal dat gebruikt wordt, zijn gemaakt. Zowel voor de mens als voor het milieu. Uitstoot van CO2 kan daarbij een onderdeel zijn. Vervolgens gaat het om de keuzes die de projectorganisatie maakt bij de selectie van materialen en de contracten met leveranciers. Om vast te stellen wat duurzaam is en wat er gewenst is op dit gebied, praten we met alle betrokken partijen.
Ook in Amsterdam en Rotterdam worden duurzame pleinen ontwikkeld, check http://duurzamepleinen.nl/ voor meer informatie.