Zaterdag 13 juni: Dag van de Bouw: de bouwplaats op!

13 Juni 2015

Nieuwsgierig naar de vele bouwprojecten in het Utrechtse Stationsgebied? Kom dan op zaterdag 13 juni 2015 naar de Dag van de Bouw.

Er zijn dit jaar drie bouwplaatsen open én er is een mooi programma in het Infocentrum Stationsgebied in het Stadskantoor. Kijk hier voor de locaties.

Bouwplaats grootste fietsenstalling ter wereld

In een bouwkuip van 125 bij 45 meter wordt gebouw aan het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld. Aannemer BAM verzorgt voor groepen van ongeveer tien mensen doorlopend rondleidingen over deze bouwplaats. Je kunt dan ook even in de toekomstige fietsenstalling kijken. Medewerkers vertellen over de fasering, de verschillende bouwmethoden en de huidige en toekomstige werkzaamheden. De rondleidingen zijn niet toegankelijk voor kinderen onder de 14 jaar en mindervaliden. Voor kinderen is er wel de mogelijkheid om geschminkt te worden bij de keet. Daar is ook koffie en thee aanwezig. De bouwplaats is open van 10.00 tot 16.00 uur. De ingang is naast de ingang van Hoog Catharijne aan het Smakkelaarsveld, bij de Mediamarkt.

Beleef de singel!

Eind dit jaar stroomt er weer water in de singel van de Paardenveldbrug tot voor TivoliVredenburg. Tijdens de Dag van de Bouw kan je onder de bruggen van de Vredenburgknoop, de bruggen voor de deur van TivoliVredenburg, een kijkje nemen. Onder de bruggen is aannemer Van Wijk gastheer samen met de gemeente Utrecht. Zij vertellen meer over de bouw van deze bruggen voor fietsers, voetgangers en bussen en over hoe het water weer terug in de singel komt. Op deze bouwplaats wordt gezorgd voor koffie en thee. Kinderen onder de 14 zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. De twee ingangen zijn bij het terras van TivoliVredenburg en aan de kant van het Smakkelaarsveld bij de keet van Van Wijk. De bouwplaats is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Bouwplaats parkeergarage Vredenburg

Op de bouwplaats van BAM voor de parkeergarage Vredenburg wordt tegelijk naar onder en naar boven gebouwd. Dat is de zogenoemde top-downmethode. Tijdens de Dag van de Bouw geeft BAM doorlopend rondleidingen over deze indrukwekkende bouwplaats. U loopt onder de bodem van de toekomstige singel door en in de parkeergarage op verschillende niveaus. U kunt een kijkje nemen in de inritten en u ziet hoe ze op niveau -4 aan het graven zijn. Medewerkers vertellen graag over de aspecten van bouwen op deze locatie zoals de ‘top-down methode’ en binnenstedelijk bouwen. U kunt ook de resten van kasteel Vredenburg bekijken, een archeoloog is aanwezig voor uitleg. Op de bouwplaats is koffie en thee. Kinderen vanaf 14 zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Deze bouwplaats is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. De ingang is bij het terras van TivoliVredenburg.

Programma Infocentrum

In het Infocentrum Stationsgebied (op de begane grond van het Stadskantoor) worden de hele dag door presentaties gegeven. Er start vanuit het Infocentrum ook een rondwandeling door het Stationsgebied en je krijgt uitleg over de projecten bij de maquettes.

Het programma in het Infocentrum:

10.00 uur Infocentrum open

10.30 – 11.00 uur Presentatie aanleg ‘Rabobrug’

11.00 – 11.30 uur Presentatie aanleg Uithoflijn, tramlijn naar de Uithof

11.00 – 12.00 uur Rondwandeling Stationsgebied met gids

12.00 – 12.30 uur Presentatie bouw grootste fietsenstalling ter wereld

13.00 – 13.30 uur Presentatie bouw station Utrecht Centraal

14.00 – 15.00 uur Presentatie bouw bus- en tramviaduct Van Sijpesteijnkade

15.00 – 15.30 uur Algemene presentatie Stationsgebied

16.00 uur Einde Dag van de Bouw in Infocentrum