2 juli: alle buslijnen vanaf Jaarbeurskant station

30 Maart 2016

Op 2 juli sluit busstation Centrumzijde voor een periode van circa anderhalf jaar. Het wordt verbouwd tot gecombineerd busstation en tramstation voor de Uithoflijn. De buslijnen verhuizen dan naar de twee busstations aan de andere kant van het station: het nieuwe busstation Jaarbeurszijde en het tijdelijk busstation Jaarbeursplein.

Het nieuwe busstation Jaarbeurszijde is begin juli helemaal af en klaar voor gebruik. Het tijdelijke busstation op het Jaarbeursplein kan door uitstel van een bouwplan daar langer dan verwacht in gebruik blijven, waardoor er voldoende ruimte is om alle buslijnen naar deze kant van het spoor te verplaatsen.

In eerdere planningen zou er een klein aantal lijnen aan de centrumzijde blijven, maar dat is nu niet meer nodig. Aan de centrumkant ontstaat nu voldoende werkruimte voor de bouw van het nieuwe gecombineerde bus-  en tramstation, de bouw van de Uithoflijn, het Platform, het nieuwe Stationsplein met fietsenstalling en de Moreelsebrug. Daarnaast worden in dezelfde periode ook nog diverse kabels en leidingen verlegd. De bouwwerkzaamheden kunnen nu efficiënter en in goede samenhang met elkaar worden uitgevoerd.

Gevolgen voor reizigers
De verhuizing heeft voor- en nadelen voor de reizigers. Een deel van de reizigers zal verder moeten lopen, bijvoorbeeld in de richting van het Moreelsepark en de Mariaplaats. Voor reizigers van en naar het centrum van de stad kan het uitkomst bieden om gebruik te maken van centrum haltes Vredenburg, Sint Jacobsstraat en Neude.

Een voordeel voor reizigers die gebruik maken van de bus is dat ze nu gedurende 1,5 jaar niet door het drukke bouwterrein hoeven te lopen. De nieuwe situatie levert voor de reiziger een meer overzichtelijke situatie op. 

Momenteel werkt U-OV de aanpassingen uit voor de nieuwe zomerdienstregeling, die ingaat op 2 juli. Ruim van te voren worden de reizigers geïnformeerd door de vervoerders.

Looproutes over huidige busstation Centrumzijde en taxi's

Het puzzelen op de inrichting van de bouwplaats begint nu. We hopen een looproute over het plein open te kunnen houden. Binnenkort volgt meer informatie hierover.

Met de taxibranche wordt overlegd hoe we de taxi's zo goed mogelijk een plek kunnen geven in de nieuwe situatie.