23 November 2016
Binnenkort nemen we je heel ver mee terug de tijd in. We nemen je mee naar het Vredenburg van voor TivoliVredenburg, Muziekcentrum Vredenburg, parkeerterrein, kermis, Jaarbeurs, Fruithal en veemarkt, naar een tijd zelfs nog voor het kasteel Vredenburg.
We nemen je mee naar het begin van de 12e eeuw. Of om precies te zijn: de 12e eeuw komt naar jou toe. De originele 12e eeuwse resten van het Catharijneklooster die in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn opgegraven op het Vredenburg komen terug naar de binnenstad.
De bijzondere resten staan nu nog op een rotonde op de Burgemeester Middelweerdbaan in Leidsche Rijn maar komen begin 2017 naar huis. Er is een passende plek gevonden tussen TivoliVredenburg en nieuwe singel.
De resten waren tot 2009 ook al in de binnenstad te zien bij Muziekcentrum Vredenburg, ze zijn toen tijdelijk naar Leidsche Rijn verplaatst voor de bouw van TivoliVredenburg.
12e eeuw en 16e eeuw in één
Het Catharijneconvent dateert waarschijnlijk uit de vroege 12e eeuw. Utrecht kreeg in 1122 stadsrechten en toen begon men met het bouwen van de eerste stadsmuur. Op dat moment stond het klooster er al. De muur ging gewoon om het klooster heen. Met de bouw van kasteel Vredenburg, zo'n 400 jaar later, is het klooster grotendeels gesloopt en een deels ingepast in het nieuwe kasteel.
Da's ook het bijzondere aan de resten die naar huis komen. Het is precies een stuk dat deze inpassing laat zien. De ene helft is tufsteen van het klooster en de andere helft is baksteen van het kasteel. Het stuk laat dus zien hoe het ene oude gebouw is verwerkt in het andere nog oudere gebouw.
Bubbels in de singel
Waar nu het water stroomt voor TivoliVredenbrug lagen tot vorig jaar nog resten van een oude toren van kasteel Vredenburg in de grond. De resten waren vervuild en zijn daarom verwijderd. Om de herinnering aan het kasteel op deze plek levend te houden wordt nu gedacht om de contouren van deze toren overdag met luchtbelletjes in het water zichtbaar te maken en als het donker is met lampjes onder water.
Wethouder Stationsgebied Victor Everhardt stuurde 23 november een een brief over dit onderwerp naar de gemeenteraad.