Kunst, kleur en meer licht op busstations Utrecht Centraal

6 Juli 2021

De busstations Centrumzijde en Jaarbeurszijde op Utrecht Centraal worden kleurrijker en lichter. Wethouder Eerenberg (Stationsgebied) onthulde vandaag op busstation Jaarbeurszijde het eerste deel van het kunstwerk ‘Lichaam en Geest’ van kunstenaar Gabriel Lester. Het kunstwerk wordt de komende weken aangebracht op muren en kolommen van beide busstations. Het bestaat uit wandvullende afbeeldingen opgebouwd uit gekleurde en deels spiegelende stippen.  Op een afstand zie je er figuren in. Naarmate je dichterbij komt, wordt het abstracter. Lester maakte het kunstwerk op verzoek van de gemeente en de provincie Utrecht om het verblijf van reizigers op de busstations prettiger te maken. Na de zomer wordt meer verlichting op de busstations aangebracht. Ook komen er blindengeleidestroken. In oktober is het hele project klaar.

Een veelgehoorde opmerking was dat reizigers de busstations te donker en te grijs vinden door het vele beton. Daarom zijn de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht in samenwerking met de NS aan de slag gegaan om de reizigerservaring te verbeteren. Wethouder Eerenberg: “Wij willen dat iedereen zich prettig en comfortabel voelt als men op de bus wacht op Utrecht Centraal. We hebben al een eerste stap gezet met het rookvrij maken van de busstations eerder dit jaar. Nu gaan we de busstations transformeren van een grijze muis naar een kleurrijke kameleon. Daarnaast brengen we meer verlichting aan waardoor niet alleen de kunst, maar ook de reizigers letterlijk meer in de spotlights komen te staan. We hopen zo reizigers een veilig gevoel te geven.”

Groepsportret aan Centrumzijde
Kunstenaar Gabriel Lester liet zich voor het maken van zijn kunstwerk inspireren door gesprekken met reizigers. “Deze mensen vertelden dat ze meer beweging en licht op de busstations wilden. Dit resulteerde in dit kunstwerk: Lichaam en Geest.” Het werk is tweedelig en bestaat uit wandvullende afbeeldingen opgebouwd uit gekleurde stippen. “De voorstelling is zowel abstract als figuratief, afhankelijk van de plek waar je staat. Hiermee hoop ik de fantasie van de reiziger te prikkelen. Door hier en daar spiegels toe te voegen, wordt het licht steeds op andere manieren weerkaatst. Zo ontstaan levendige accenten,” aldus de kunstenaar.

Aan de Centrumzijde van Utrecht Centraal gaat het om een collage en compositie van foto’s van Niels Stomp die Lester heeft uitgenodigd om een een kleurrijk groepsportret van bewoners, reizigers passanten vorm te geven. Dit is het onderdeel ‘Lichaam’.

Fantasiewereld aan Jaarsbeurszijde
Het deel ‘Geest’ komt aan de Jaarbeurszijde. Het is een panorama van een fantasiewereld vol mythische en magische figuren in een futuristisch landschap. Ook op de kolommen en plafonds worden kleurige figuren aangebracht. De reiziger bevindt zich als het ware in het kunstwerk en maakt er deel van uit.

Over de kunstenaar
Gabriel Lester is uitvinder; hij maakt installaties, sculpturen, performances en films. Zijn werk is op vele plekken in de wereld te zien. Lesters creaties komen voort uit een verlangen om verhalen te vertellen en omgevingen te maken die deze verhalen ondersteunen. De werken die Lester in de publieke ruimte realiseert zijn onderdeel van studio PolyLester – www.polylester.com.

=========================================================
Meer info over het kunstwerk van Gabriel Lester op de busstations op Kunst in de openbare ruimte Utrecht (kunstinopenbareruimte-utrecht.nl) en op https://www.gabriellester.com/category/works
Meer info over het openbaar vervoer op www.u-ov.info.