Herstelwerkzaamheden Stationspleinstalling

28 April 2022

Ken je dat? Ben je blij met die enorm gladde muren in je nieuwe huis, zie je scheuren in het verse stucwerk optrekken. Iets soortgelijks overkwam ook de grootste fietsenstalling ter wereld. Daar waren ook ineens scheuren te zien, maar dan in het beton. Het goede nieuws is: het is niet gevaarlijk. Je kunt nog steeds veilig je fiets parkeren. Maar we moeten het wel gaan fixen. En dat doen we van maandag 2 mei tot begin augustus.

Wat is er nou eigenlijk aan de hand?

Op elke vloer van de stalling zit een betonnen afdeklaag. Daarin zitten metalen dilatatieprofielen. Dilawatte? Dilatatieprofielen zijn vloerstrips die twee vloerdelen bij elkaar houden. So far so good. Nu weten we allemaal dat materiaal kan krimpen of uitzetten door temperatuurverschillen bijvoorbeeld. Zo ook beton. In de Stationspleinstalling werkten die dilatatieprofielen niet goed en daardoor zien we nu scheuren in de vloer. Vervelend voor de reizigers maar… het is te maken.

Hoe gaan we het maken?

De aannemer gaat de scheuren herstellen. Dat gaat zo: het beton wordt open gezaagd, het profiel wordt vervangen en dan wordt de vloer weer aangevuld met nieuw beton. Dat moet een dagje drogen en dan kan na een week of vier weer nieuwe coating erop. Geen hogere wiskunde. Op de plekken waar we de scheuren herstellen, worden rijen afgezet. Ook zijn we soms bezig op doorgaande fietspaden en moeten fietsers even afstappen. Verkeersregelaars leiden dit in goede banen. En nu we toch aan het werk zijn, gaan we de stalling gelijk nog gebruiksvriendelijker maken door enkele verbetermaatregelen uit te voeren zoals signing.

Wat betekent dit voor jou?

  • Dat je dus op de plekken waar we aan het werk zijn, even niet je fiets kunt parkeren en een ander plekje moet zoeken. Gelukkig blijven er nog duizenden plekken over.
  • Dat je soms even moet afstappen op doorgaande paden.
  • Dat je wat last kunt hebben van geluid al werkt de aannemer wel buiten de spitsuren. Als geluidsverzachter liggen wegwerpoordopjes voor je klaar.
  • Dat je nog steeds je fiets kunt stallen in een droge, comfortabele en veilige stalling.
  • En dat die stalling straks nog een stukje gebruiksvriendelijker is.