13 Juni 2013
Archeologen zijn tussen de Radboudtraverse en de Mariaplaatsbrug op de Catharijnesingel grote delen van de singelmuur van de stadsbuitengracht aan het opgraven.
Tijdens archeologisch onderzoek bij de Catharijnesingel zijn tientallen meters aangetroffen van de keermuur die onderdeel uitmaakte van de modernisering van de Utrechtse stadsverdediging van omstreeks 1300. De keermuur lag aan de buitenzijde van de stadsbuitengracht en moest eventuele belagers het zo moeilijk mogelijk maken om bij het grachtwater te komen. De steile bakstenen muur stak mogelijk 1,5 meterboven het water uit, waardoor het lastig was om de muur af te dalen naar een mogelijk boot of vlot. Wie dat wel probeerde, kon bovendien vanaf de hoge muren aan de stadszijde van de gracht met pijlen worden bestookt.
De middeleeuwse muurresten liggen ter hoogte van de toekomstige ingang van de parkeergarage en moeten daarom worden verwijderd. De stenen worden opgeslagen om later (her)gebruikt te kunnen worden bij restauratieprojecten.