17 Juni 2017
Het Stationsgebied viert de Dag van de Architectuur op zaterdag 17 juni.
Utrecht vernieuwt zijn Stationsgebied. Dat was nodig. Sinds de bouw van Hoog Catharijne is de druk op de historische binnenstad flink toegenomen: het aantal inwoners groeit al jaren in fors tempo, steeds meer mensen nemen de trein, de fiets en de auto en Utrecht Centraal was te klein voor het aantal reizigers.
In 2009 is de schop de grond ingegaan, de komende jaren wordt er flink gewerkt aan verschillende projecten. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar zoals TivoliVredenburg, het Stadskantoor, de nieuwe entree van Hoog Catharijne, station Utrecht Centraal, de Moreelsebrug en de Kinepolis Bioscoop. Andere projecten zijn nog volop in ontwikkeling, onder andere het Jaarbeursplein, het Stationsplein en de grootste fietsenstalling ter wereld eronder, Rijkskantoor de Knoop en het World Trade Center.
Aan de westkant van het centraal station breidt Utrecht op twee locaties het centrum uit. Op een deel van het Jaarbeursterrein zijn plannen om het Beurskwartier te ontwikkelen. Op en rond het Westplein zijn plannen voor het Lombokplein. De gemeente heeft recent de plannen een omgevingsvisie en een milieueffectenrapportage gepresenteerd. Tijdens de Dag van de Architectuur kun je deelnemen aan diverse rondleidingen die de huidige stand van zaken, de oplossingen voor de tussentijd en de toekomstige ontwikkelingen laten zien.
Het Informatiecentrum Stationsgebied is tijdens de Dag van de Architectuur tussen 10:00 – 13:00 geopend. Maquettes en film geven een beeld van het Station en omgeving in 2030.
Tussen 10:30-12:00 worden diverse presentaties gegeven:
10:30 - Marlies de Nijs, stedenbouwkundige Stationsgebied Utrecht over het plan (omgevingsvisie) voor het nieuw te ontwikkelen deel van het centrum: Het Beurskwartier en het Lombokplein. Op de plek waar nu vooral auto’s rijden, het Westplein, en auto’s parkeren, P1 en P3 van Jaarbeurs komt een nieuwe wijk: een autoluw, groen en hoogstedelijk centrumgebied, naast Utrecht Centraal. Marlies neemt je mee in de plannen, onder andere hoe de gemeente de ambities op het gebied van gezonde en duurzame verstedelijking wil gaan realiseren.
11:00 - Marco Broekman, stedenbouwkundige en eigenaar van marco.broekman urbanism research architecture, over het ontwerpend onderzoek “Circulair Beurskwartier”.
11:30 - Richard Pelgrim, Urban Futures Studio, over de opbrengst van de prijsvraag Post Fossil City: een ontwerpwedstrijd over de toekomst van de stad zonder fossiele brandstoffen. Tijdens de Dag van de Architectuur te zien in het Stadskantoor in Utrecht. We leren uit deze ontwerpwedstrijd het belang van tastbare en voelbare toekomstbeelden. Daarnaast is de ontwerpwedstrijd ook een unieke poging tot samenwerking tussen onderzoek, beleid, en ontwerp – een belangrijke coalitie in het samen maken van duurzame en toekomstbestendige steden.
Het volledige programma voor het Stationsgebied én voor de rest van de stad vind je op de website van Aorta