Reuzendak wordt gebouwd: andere looproutes Utrecht Centraal

17 Augustus 2017

Naast, onder en boven Utrecht Centraal, aan de kant van Hoog Catharijne, wordt momenteel volop gewerkt. Naast het station komt het reuzendak (ook bekend als bollendak) boven het nieuwe Stationsplein. Onder de stationshal wordt gewerkt aan het nieuwe tram- en busstation en het laatste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wijzigt vanaf vrijdagavond 18 augustus de looproute richting taxi’s, Laan van Puntenburg en Moreelsepark. Ook is de stationspassage, de looproute ‘buitenlangs’ de stationshal, tijdelijk niet als doorgaande route te gebruiken.

Stationspassage
Vanaf vrijdagavond 18 augustus uur tot begin november is de stationspassage niet als doorgaande looproute te gebruiken. In deze periode wordt het reuzendak van het Stationsplein tot boven de passage gebouwd. De winkels op de stations¬passage blijven gedurende de hele periode gewoon open en bereikbaar. De nieuwe route brengt je halverwege de stationspassage via een ingang van het station de hal in en vervolg je je weg door de hal naar Hoog Catharijne en het centrum en vice versa. Dat kan zonder ov-chipkaart.Vlak voor de kerst gaat de stationspassage weer dicht voor een periode van ongeveer 8 weken, totdat het Stationsplein wordt geopend.

Andere route Laan van Puntenburg & Moreelsepark
Vanaf vrijdagavond 18 augustus wijzigt ook de route vanuit de stationshal naar beneden richting taxi’s, Laan van Puntenburg en Moreelsepark. De trap en roltrap worden afgesloten. Onder de hal wordt gebouwd aan het nieuwe tram- en busstation en de fietsenstalling. De route richting taxi’s, Laan van Puntenburg en Moreelsepark loopt dan via de metalen trap naast het boekenuitleenpunt in de traverse, de ‘patatstraat’, of via Hoog Catharijne: na de Blokker rechtsaf. Vanaf 25 augustus wordt ook de lift afgesloten en kun je gebruik maken van de tijdelijk lift, naast de metalen trap. De route wordt ter plekke aangegeven en verkeersregelaars helpen je op weg.

Werkzaamheden in het Stationsgebied
Er gebeurt veel in het Stationsgebied. Tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne komt het Stationsplein, met eronder de grootste fietsenstalling ter wereld en erboven een reuzendak. Naast de stationshal verrijst het Noordgebouw, dat voor een deel wordt gebouwd op de fietsenstalling, boven de sporen 1, 2, en 3 en boven de Noordertunnel. Op de plek van het oude busstation, deels onder het station, wordt nu gewerkt aan het bus- en tramstation en Het Platform. Bovendien krijgt Hoog Catharijne een nieuwe entree aan het nieuwe Stationsplein.