Eerste kunstwerken Croeselaan geplaatst

26 Maart 2019

De Croeselaan tussen Van Zijstweg en Jaarbeursplein is vanaf deze lente de groene beeldentuin van Utrecht. De bomen staan, de krokussen bloeien en de kunstwerken worden deze dagen neergezet. De eerste beelden staan al.

Kunst van iedereen voor iedereen: midden in de stad. Acht verschillende werken, terug van weggeweest, of voor het eerst te zien.

Uit de Rabo Kunstcollectie en de kunstcollectie van de Gemeente Utrecht komen er 8 verschillende beelden en kunstwerken midden in het verse groen op de Croeselaan te staan. Kunst uit Nederland, kunst die speciaal voor Utrecht is gemaakt en kunst uit de hele wereld. Brons, staal en natuursteen nemen je mee en laten je wegdromen: op weg naar huis, werk, tijdens je lunchrondje of gewoon omdat je speciaal naar de Croeselaan komt om de werken te bekijken.

De eerste werken staan
De drie’ Living Sculptures’ van Christian Jankowski staan bij elkaar in het verlengde van de Moreelsebrug. De kunstenaar was gefascineerd door de levende standbeelden die hij overal in Barcelona zag en wilde aanvankelijk een film hierover maken, maar hij bedacht zich. ”De living sculptures doen zó hun best om op standbeelden te lijken, dat ik besloot hen daadwerkelijk in brons te gieten”.

Cartas Al Cielo van Alicia Framis is een gepolijste stalen bol met een diameter van 150 centimeter: de bol reflecteert de lucht.

De drie beelden van Paul Kingma zijn in 1971 ontworpen voor het Jaarbeursplein en hebben daar ook jaren gestaan. Ze zijn terug van weggeweest en hebben hun nieuwe plek gevonden op de Croeselaan.

De komende dagen worden nog meer werken geplaatst.