Rijnkade niet meer lindeloos

2 April 2020

De Rijnkade is niet langer lindeloos. Ze gingen weg met z’n negenen en er kwamen elf lindes terug. Elf bomen die mínstens 60 jaar op de kademuur moeten staan. Daarom is er nu een groeiplaats die zorgt dat dat kan. Maar hoe zit dat dan?

Groeiplaats

De groeiplaats houdt regenwater vast en geeft het aan de bomen in droge periodes. Daardoor kunnen de bomen de stad langer verkoelen in een periode dat dat extra nodig is.

De bomen staan met hun wortels in bomenzand. Dat lijkt op bosgrond maar het zakt niet in en daarom kan er bestrating op liggen.

Natuurlijke voeding

In de groeiplaats ligt een holle laag van kunststof. Hier strooien we bosgrond in. Dat zorgt ervoor dat de bomen en het leven in de bodem natuurlijke voeding krijgen. Maar die laag maakt het ook makkelijker om zuurstof ín en gassen úít de grond te laten stromen.

Je zou kunnen zeggen dat we een duurzame plaats hebben gemaakt die dicht bij de natuur zit. De bomen zullen in het begin nog een beetje hulp nodig hebben. Maar over niet al te lange tijd kunnen ze het verder zonder hulp af in de stad.