Kunstmatig rif in de singel

21 Maart 2022

In Kenia en Panama hebben ze het al, Australië lonkt en onze eigen singel krijgt het maandag: een kunstmatig rif dat de biodiversiteit onder water bevordert en ecosystemen herstelt.

Een briljant idee van Max en Jesse van Reef Systems. Dat rif is simpelweg een constructie van gekoppelde buizen van gerecycled beton. Hierop gaan algen groeien en dat is weer voedsel voor vissen. Maar de buizen zijn ook goeie plekken om je te verstoppen of voort te planten als je een vis bent. Of mossel, dansmug of worm.

Jammer dat die geen Facebook hebben en CU2030 volgen anders zouden ze nu weten wat die 360 kilo buisblokken in de singel komen doen. En dat er maar liefst 10 van die in het water worden gehesen om zich als vanzelf in de bodem te verankeren. Wij als mens zien er niks van.

De rifblokken komen onder de nieuwe steigers die we gaan bouwen in de singel aan de kant van het Geertebolwerk. Er komt een nieuwe kanosteiger en een zitvlonder in het talud. De huidige steiger wordt ongeveer 10 meter langer en sluit dan aan op de wandelpaden in het Zocherpark. Dus zowel onder als boven water wordt het deze zomer goed toeven in en aan de singel.

Foto's: CU2030 en Reef Systems