Stofzuigen onder water

30 September 2011

Op het Vredenburg is de aannemer de komende dagen bezig met het schoonmaken van de bouwkuip die nu nog onder water staat. Hier komt uiteindelijk de expeditiekelder van het nieuwe Muziekpaleis.

Het schoonmaken is een continu proces dat dag en nacht door gaat en bestaat uit het afzuigen van slib. Op de bodem van de bouwkuip bevindt zich een boterachtige sliblaag op een korst van grout (cementpamp). Deze laag kan lekkages veroorzaken en wordt daarom nu weggehaald, zodat de aannemer vervolgens het onderwaterbeton van de kelder kan storten.

Onderwaterbeton storten
Het storten van het onderwaterbeton is ook een continu proces dat woensdag 5 oktober om 05.00 uur start en 30 uur later op donderdagmiddag 6 oktober klaar is. Dan moet de aannemer zo'n 1.500 kuub beton gestort hebben, wat neerkomt op een snelheid van 50 kuub per uur en waarvoor 125 betonwagens af en aan komen rijden.
De laag van onderwaterbeton wordt 1,30 meter dik. Nadat de laag is uitgehard wordt het water weggepompt en kan de kelder verder afgemaakt worden. Om ervoor te zorgen dat deze betonlaag niet gaat schuiven, zijn er inmiddels al 187 gewi-ankers de grond ingegaan. Deze ankers gaan diep de ondergrond in en haken zich vast aan het beton.
Uiteindelijk wordt deze kelder samengevoegd bij de al aangelegde kelder direct onder het Muziekpaleis, zodat er één geheel ontstaat waar straks alle vrachtwagens met bier en instrumenten laden en lossen.

Gevolgen voor de buurt
Het schoonmaken van de bouwkuip levert nauwelijks tot geen geluidsoverlast op en de bouwlampen schijnen 's nachts zoveel mogelijk naar beneden op de bouwkuip. De betonpomp die bij het storten van het onderwaterbeton wordt gebruikt kan wel enige geluidsoverlast geven.

Even uitrusten van het stofzuigen in de zon