Bomen en bushokjes terug op het Vredenburg

Vredenburg in juli 2014

19 Oktober 2014

Het Vredenburg is afgelopen zomer opnieuw ingericht en vanaf 1 september stoppen er weer bussen op de halte Vredenburg. Eind oktober, in het plantseizoen, worden de laatste, belangrijke, puntjes op de i gezet: er komen weer bomen op het Vredenburg én er komen bushokjes.

In de week van maandag 20 oktober is de noordkant van de straat aan de beurt, dat is de kant van de winkels en restaurants; het fietspad is hierom tijdelijk afgesloten. Fietsers vanaf de Bijenkorf richting station worden omgeleid via het tweezijdig fietspad aan de overkant.

De week erna is de kant van TivoliVredenburg aan de beurt.

De 15 boomgaten zijn opgevuld met bomengranulaat, tussen de 20-25 m3 per boomgat. Bomengranulaat is een mengsel van gesteente met uitgebalanceerde voedingsstoffen. Het is een uitstekende basis voor bomen, zeer geschikt voor zwaar belaste verhardingen zoals wegen. Bomengranulaat heeft een grote opslag voor water en biedt veel ruimte voor wortels.

De Amerikaanse stadslinde is een echte stadsboom; bestand tegen relatieve warmte van de stad. De bomen zijn bij een grote boomkweker in Duitsland gekocht, dit omdat het om een forse maat linde gaat, de hoogte is nu al zo'n 6 meter. De uiteindelijke hoogte van de linden wordt tussen de 18-25 meter. De boom kan zo'n 15 meter breed worden. De bladeren zijn rond hartvormig, glanzend donkergroen. De bloemen zijn geelachtig; eind juni begint de uitbundige bloei. De boom is geschikt voor brede straten en lanen en heeft een kaarsrechte stam en opgaand groeiende takken. De bladeren blijven in de herfst lang aan de boom hangen. De boom is bijna ongevoelig voor luis, de linde ‘druipt’ dus niet. De Amerikaanse stadslinde is goed bestand tegen warmte van stedelijke omgeving.

Meer info in de brief voor bewoners en ondernemers in de omgeving.