En we noemen 'm: Knooppassage

5 Oktober 2016

Eind dit jaar gaat de Moreelsebrug voor je open. Over alle sporen wandel of fiets je van Croeselaan linea recta naar de binnenstad (en terug).

Het ontwerp van het stuk straat tussen Croeselaan en de brug is al even bekend. Deze straat heeft nu ook een naam gekregen. Knooppassage. Eind dit jaar wandel of fiets je over de Knooppassage naar de Moreelsebrug.

Willem-Jan Knoop: luitenant-generaal, schrijver, docent, wetenschapper, liberaal kamerlid
De naam Knooppassage is een logische op deze plek, ernaast stond jaren de Luitenant-Generaal Knoopkazerne en op dit moment wordt er gewerkt aan Rijkskantoor De Knoop.

Willem-Jan Knoop (1811-1884) groeide op in Brugge, dat toen nog een deel van Nederland was. Hij bleef z'n hele leven ongehuwd en dat leven stond bijna helemaal in het teken van het leger. Op z'n 14e meldde hij zich al aan als vrijwilliger bij de infanterie.

Hij werd uiteindelijk luitenant-generaal, militair historicus, docent aan de Koninklijke Militaire Academie en liberaal tweede kamerlid. Hij schreef boeken, was hoofdredacteur van een tijdschrift en waste een Britse kapitein de neus toen hij beweerde dat Nederlanders zich lafhartig hadden gedragen tijdens de slag bij Waterloo. Hij werd ook nog tot 3 jaar cel veroordeeld maar de koning verleende hem gratie zodat hij die niet hoefde uit te zitten.  

En nu kan hij ook nog een passage in Utrecht op z'n cv bijschrijven.

Lees meer over Willem-Jan Knoop op wikipedia  en op parlement.com .