Een vis, stuk kaas, een croissant: het Vredenburg wordt charmant

22 Februari 2018

Het Vredenburgplein verandert dit jaar van gedaante. Het ontwerp van het Markt Mozaïek van Jennifer Tee is klaar. Voor dit kunstwerk worden 490.000 granieten tegeltjes in tweeëndertig verschillende kleuren gelegd. Wanneer alle steentjes gelegd zijn zie je een vis, een stuk kaas, olijven, een croissant, artisjok of een lippenstift. Dingen die je ook op de markt tegenkomt.

 Het mozaïek wordt  42 bij 87 meter en de 490.000 granieten tegeltjes zijn allemaal 9 bij 9 centimeter.  Met dit werk benadrukt de kunstenaar de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein. Ook is de contour van het zestiende-eeuwse kasteel Vredenburg zichtbaar: twee muren en één van de vier torens. Daarnaast verwijst zij door mozaïek te gebruiken naar de Romeinse geschiedenis waar Utrecht ook zijn naam aan te danken heeft. En dat allemaal in 1 kunstwerk.

Pixel voor pixel uitgewerkt
In 2017 heeft Utrecht haar stem laten horen. Iedereen mocht kiezen uit vijf schetsontwerpen van kunstwerken. Markt Mozaïek van Jennifer Tee won. Het werk kreeg meer dan de helft van de 10.000 stemmen.

Bij het uitwerken van het schetsontwerp heeft Tee gekeken naar de afmetingen, kleuren en plekken van de objecten op het plein zodat ze vanuit verschillende gezichtspunten goed zichtbaar zijn. Vervolgens is zij de objecten ‘in gaan kleuren’, pixel voor pixel. Allereerst in verschillende grijstinten, daarna in de 32 kleuren graniet die zij met gespecialiseerde steenhouwers opspoorde van groeves over de hele wereld. De roodkleurige buitenrand wordt gelegd van gebakken klinkers. 

Aanleg gefaseerd
De voorbereidende werkzaamheden aan de kabels en leidingen onder de grond zijn in januari gestart. Hierna begint het bestraten van de brede stroken gebakken klinkers rondom het plein en de aanleg van het middendeel. Naar verwachting start het leggen van de mozaïekstenen in mei. De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat de markt voldoende ruimte houdt. De markt blijft dus gewoon open. Eind van dit jaar is het plein naar verwachting klaar.

Meer weten? Het college van burgemeester en wethouders heeft op 23 februari een brief gestuurd aan de gemeenteraad over het nieuwe kunstwerk en het plein.