Vredenburgplein: plek voor kunst

2 Juni 2017

Het Vredenburgplein: je haalt er een prei, een panty, een haring en een strakke jeans. Je rent eroverheen richting station of Oudegracht. Volgend jaar sta je er even stil omdat je gegrepen wordt door een kunstwerk. Of misschien vind je het wel niks. Maar in ieder geval kun je tot en met zondag 18 juni je stem laten horen en meebeslissen welk kunstwerk volgend jaar midden in Utrecht staat.

5 kunstwerken, 5 kunstenaars en 1 plein. Jij bepaalt hoe het Vredenburgplein er volgend jaar uitziet.

5 Kunstwerken, meeste stemmen gelden

Met de nieuwe gebouwen rondom het Vredenburgplein wordt steeds duidelijker dat ook het plein zelf wel een opknapbeurt kan gebruiken. En die krijgt het ook. Over een jaar is het plein heringericht, met nieuwe bestrating, natuursteen, extra bomen, bankjes én een nieuw kunstwerk. Dat er een kunstwerk komt, is een wens van omwonenden en ondernemers aan het plein. Zij willen met het werk de huiskamerfunctie van het plein versterken.

Geïnspireerd door Utrechtse elementen als Rietveld, oude amfitheaters en kasteel Vredenburg zijn de kunstenaars op hun ontwerpen gekomen. Jennifer Tee ontwierp een mozaïek met oude marktwaren die het hele plein bestrijkt. Lucas Lenglet laat in zijn ontwerp de assen van het plein zien met natuurstenen ‘poten’ op zes meter hoogte. De drie marmeren beelden van Jon Rafman worden geheel door robots vervaardigd. Een drinkfontein met een zitelement van kleurige bakstenen is een ontwerp van Inti Hernandez en Krijn de Koning bedacht een half open huiskamer met Rietveld-elementen.

Bekijk alle 5 de ontwerpen, lees over de inspiratie van de kunstenaars en hoor ze erover vertellen op deze pagina.