Geen hekken meer bij de Klompébrug

23 Juni 2020

Het werk aan de Marga Klompébrug gaat hard. Het metselwerk en de leuningen zijn klaar en de hekken zijn deze week verwijderd. Bovenop moet nu nog de bestrating en de verlichting worden aangelegd. Dat gaat na de zomervakantie gebeuren. De Marga Klompébrug is dan net zo mooi als haar tweelingbroertje aan de andere kant: de Paardenveldbrug.

De brug tussen de Mariaplaats en het Moreelsepark werd jaren geleden al op deze plek gelegd en wordt de komende tijd afgebouwd. Maar wie is Marga Klompé eigenlijk? Dat kunnen we niet vaak genoeg vertellen. Zij is namelijk de heldin van de Utrechtse singel en ze staat sinds deze week ook nog eens in de Canon van Nederland.

Klompé (1912-1986) was de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Als minister van cultuur heeft zij in de jaren ‘60 een belangrijke rol gespeeld bij het voorkomen van verdere demping van de singels. Ze maakte de singels en het gebied daarbinnen een ‘beschermd stadsgezicht’ en voorkwam dat de singel volledig werd omgebouwd tot een vierbaans verkeersweg.

Het is dus niet zo gek dat haar naam is verbonden aan de brug over de bijna herstelde singel. De naam is gekozen naar aanleiding van een initiatief van het raadslid Oldenborg. Hij wist dat Klompé een mooi eerbetoon verdiende. En zo is het.