Forum

Projectomschrijving

Het Forum verbindt de hele Jaarbeurskant van het spoor, tussen de Van Sijpesteijnkade en de Moreelsebrug. Het is een langgerekt plein, op zo'n 7,5 meter boven de grond. Het is hiermee de entree voor de kantoren en woningen die er aan (gaan) grenzen, zoals het Stadskantoor en het Beatrixgebouw.

Daarnaast is het Forum een prettige plek voor de gebruikers van de kantoren en de woningen. Bovenal is het Forum de looproute van en naar het station via het Stadsplateau, het gebied bovenaan de (rol)trappen van het Jaarbeursplein.

Ruimte eronder

Door het Forum op 7,5 meter boven de grond te bouwen, is er ruimte voor de bevoorrading van het Beatrixgebouw en de bestaande en nieuwe kantoren langs de Mineurslaan. Ook loopt hier de bus- en trambaan die het busstation aan de Jaarbeurskant van het station verbindt met het Westplein en de Leidseveertunnel.

Planning

Het Casco ontwerp is afgerond. Het Forum wordt in delen verder uitgewerkt en gebouwd. Dit is afhankelijk van de planning van de nieuwe gebouwen die er aankomen. Begin 2018 is het deel tussen het Beatrixgebouw en de Moreelsebrug geopend. De werkzaamheden aan het laatste deel van het Forum zal plaatsvinden vanaf de zomer van 2021.

Beeld: Group A

Werkzaamheden

In de week van 4 april 2022 starten we met herstelwerkzaamheden aan de zuidkant van het Forum, tussen de Rabobank en Utrecht Centraal Station. We repareren een lekkage die vermoedelijk in een van de plantenbakken zit. Om het lek te repareren, wordt een van de plantenbakken op het Forum leeggehaald. Alle materialen worden opgeslagen op het dek van het Forum en na gereed werk weer teruggeplaatst. Afhankelijk van de mogelijke oplossingen, zullen de werkzaamheden 2 à 3 weken duren. De reparatie wordt uitgevoerd met zorg voor de begroeiing, maar als deze toch wordt beschadigd, wordt de beplanting vervangen.

De lekkage is alleen zichtbaar op de Mineurslaan. De werkzaamheden veroorzaken geen tot matige geluidsoverlast. Het Forum blijft begaanbaar, maar de doorgang is smaller. Dat komt omdat de materialen die gebruikt worden voor de werkzaamheden, opgeslagen worden op het dek van het Forum.