Projectomschrijving
Status project
Opgeleverd: mei 2020
Een MicroCity bovenop het bus/tramstation: Het Platform is een duurzame, gezonde en sociale stad – ín de stad.
Wonen en leven
In het gebouw zijn ongeveer 200 huurappartementen te vinden. Er komt horeca en er komen sportfaciliteiten. De huurders kunnen ook nog genieten van een dakterras en een binnentuin. Het Platform wordt daarnaast de thuisbasis van Team Liquid, een van de grootste e-sportteams ter wereld.
Er is veel groen te vinden op de dakterrassen, in de binnentuin en in een boomgaard. De buitenkant van Het Platform heeft gevels begroeid met veel verschillende planten. Het Platform is ontworpen als een ‘MicroCity’. Door een mix van functies en de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten is deze MicroCity nagenoeg zelfvoorzienend en draagt zo echt bij aan de duurzame stad.
De verschillende balkons, terrassen en plantenbakken zorgen voor het bijzondere uiterlijk van het gebouw. Het gebouw is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism. Het is bedoeld voor mensen voor wie ontmoeten, gezond leven, delen en aansluiting met de stad belangrijk zijn.
Bovenop het tramstation
Het Platform staat bovenop het tramstation van de tram richting het Utrecht Science Park. Naast het Stationsplein en tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de Moreelsebrug in.
De trams van en naar Utrecht Science Park kunnen hier keren en uiteindelijk kun je ook zonder overstap van Nieuwegein naar Utrecht Science Park reizen via deze halte. Ernaast is het busstation aangelegd.
Twee projecten, één plan
ABC-Planontwikkeling ontwikkelde het Platform tegelijkertijd met de bouw van het tramstation. Door slim en op maat te bouwen is voor de helft minder staal en beton gebruikt. De bouw was nog ingewikkelder omdat tegelijkertijd ook de grote fietsenstalling onder het Stationsplein werd gebouwd.
Het gebouw is duurzaam. Er is rekening gehouden met de aanpak van BREEAM. Het Platform omvat 18.500 m2. Het heeft een basishoogte van 25 meter en bepaalde delen zijn tot 45 meter hoog.
Omgeving betrokken
Bijzonder is dat bewoners en bedrijven uit de omgeving tijdens het tenderproces hebben meegedacht over hoe het gebouw eruit moest zien. Meer hierover lees je op Dialoog over het Zuidgebouw met de omgeving. In het stedenbouwkundig plan Stationsplein oost en omgeving vind je meer informatie over de eisen voor dit gebouw. Het Platform had eerder de werknaam Het Zuidgebouw.
Foto's: Ossip van Duivenbode