Projectomschrijving
Status project
In uitvoering
Het Smakkelaarsveld, het gebied tegenover TivoliVredenburg, is van oudsher de toegang tot de historische binnenstad. Het is nu een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langslopen, maar dat wordt anders. Er komt water: de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken zodat bootjes en rondvaartboten straks tussen binnenstad en de Munt kunnen varen. En er is besloten dat er ruimte komt voor wonen en groen. Maar er ligt ook een bus-/trambaan dwars doorheen, er zijn flink wat hoogteverschillen en er liggen kabels en leidingen onder de grond. Kortom, een complexe plek.
In september 2018 is het winnende plan gepresenteerd: Het oog van de orkaan, door ontwikkelaar Lingotto en partners. In 2025 is het Smakkelaarsveld het Smakkelaarspark: een hoogwaardig stadspark waar wonen en groen samengaan. Het gebied is verbonden, hersteld en krijgt weer betekenis. De Leidse Rijn wordt doorgetrokken, zodat bootjes tussen de binnenstad en de Munt kunnen varen. Over de Leidse Rijn komen twee bruggen zodat het Smakkelaarspark goed te bereiken is. Ten slotte wordt een park aangelegd waar je even kunt ontkomen aan de hectiek van de stad. Het park wordt over de bus- en trambaan heen gelegd zodat het zo groot mogelijk wordt. Zo wordt ook het omgevingsgeluid in het park en voor de woningen tot een minimum beperkt.
Hallo dan computer
Voordat de architecten gingen ontwerpen, is met computersimulaties bepaald waar de woningen en het park het beste gepositioneerd kunnen worden. Zo ontstaat een gezond park met gezonde woningen: met zo weinig mogelijk hinder van wind en geluid en zo veel mogelijk zonlicht. Dit op een locatie waar dat niet vanzelfsprekend is. Alle info en meer vind je op de webite Smakkelaarspark.nl.
Het mag wat kosten maar geen belastinggeld
In 2017/2018 maakten drie verschillende partijen een plan voor deze complexe plek. Zij zijn geselecteerd in een speciale voorselectie. In de voorselectie hadden nog geen plan, maar zijn ze geselecteerd op hun vermogen tot samenwerken. De gemeenteraad gaf in 2017 een aantal randvoorwaarden mee waaraan de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld moest voldoen: het water van de Leidse Rijn moest terugkomen met ruimte voor wonen en veel groen. De aanleg van de Leidsche Rijn en van de openbare ruimte moest worden betaald van de opbrengsten van woningen. Het Smakkelaarsveld moest goed verbonden worden met de omgeving en duurzaam en hoogwaardig worden ontwikkeld.
De stad en de plek
In 2017 startte de gemeente het participatietraject: op 14 en 15 september was iedereen welkom om een bakkie te komen drinken op het Smakkelaarsveld en te vertellen waarom hij/zij straks naar het Smakkelaarsveld zou (willen) komen. Daarna volgden nog meer bijeenkomsten. We hebben een plaatje van het proces gemaakt. De uitkomsten van de participatie zijn samengevat in de leidraad. Hierin is de toekomstige identiteit van deze plek vastgelegd. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over de voorselectie of het participatietraject, stuur dan een mail aan smakkelaarsveld@utrecht.nl.