Van Sijpesteijnkade

Projectomschrijving

Status project

Woontoren De Syp is opgeleverd

Geplande bouw

2017 - 2022


Woontoren De Syp bestaat uit middeldure huurappartementen van tussen de 44 en 78m2. De bestaande woningen aan de Van Sijpesteijnkade zijn gesloopt, behalve het rijksmonument op nummer 25. Dit pand is onderdeel geworden van de woontoren.

Later meer woon- en kantoortorens

Dit project betreft de ontwikkeling en bouw van 120 woning aan sijpesteijnkade. In de afspraken over de ontwikkeling van het Stationsgebied is vastgelegd dat de NS de woon- en kantoorgebouwen in dit gebied ontwikkelt.

In dit project worden ook twintig vriendenwoningen gebouwd, geschikt voor twee éénpersoonshuishoudens. De vriendenwoningen hebben twee dezelfde slaapkamers, twee badkamers en -suite en een gezamenlijke woonkeuken. Later komen er nog kantoren bij met een ondergrondse parkeergarage.

Naast de woningen wordt er voor de plinten (totaal 800 m2) gezocht naar een invulling met winkels, horeca en voorzieningen waar toekomstige bewoners behoefte aan hebben en die de sfeer positief beïnvloedt.

Straks weer water

Om tijdens de bouwwerkzaamheden meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers, is een gedeelte van de Leidsche Rijn tijdelijk gedempt. De drukke doorgaande fiets- en looproute over de Van Sijpesteijnkade, met meer dan 30.000 fietsers per dag, kan zo veilig doorgang vinden. Het water is niet helemaal weg. Het stroomt via een grote buis onder de grond vanaf het Smakkelaarsveld naar de Leidsekade. Over een aantal jaar wordt het water langs de Van Sijpesteijnkade weer zichtbaar en kan je hier met een bootje varen.

Ontwikkelaar, bouwer en architect

NS Stations heeft meegedacht over de mogelijkheden voor het gebied, maar voert de plannen niet zelf uit.  Het is een ontwikkeling van een joint venture tussen  Angelo Gordon en APF International. De architect van het plan is OZ Architecten. De bouw wordt uitgevoerd door de bouwbedrijven Wessels Zeist en Wessels Rijssen, beiden een Koninklijke VolkerWessels onderneming.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever   AG/APF
 Oppervlakte kantoren 11.500 m2
 Aantal woningen 120

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de torens zullen naar verwachting starten in 2020.