Stationsplein west

Projectomschrijving

Status project

in gebruik

Opgeleverd

Maart 2014


Aan de Jaarbeurskant van het station is een geheel nieuw plein gebouwd. Stationsplein West is sinds maart 2014 de westelijke ingang van OV-terminal Utrecht Centraal en later ook van het Stadskantoor van de Gemeente Utrecht. U komt er via een enorme trappenpartij vanaf het Jaarbeursplein. Onder deze trappen zit een fietsenstalling voor 4.200 fietsen verborgen. De trap, die circa 8 meterhoogte overbrugt, kan bij voorstellingen en manifestaties op het Jaarbeursplein worden gebruikt als tribune.

De bouw is in het najaar van 2011 gestart.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever  Gemeente Utrecht
 Architect Kraaijvanger.Urbis
 Aannemer Besix NV
 Hoogte stationsplein 8 meter
 Aantal fietsparkeerplekken in de stalling   4.200

Werkzaamheden

Na een jaar slopen en breken van de sporthal en Catharijnehof, startte in september 2011 de bouw van de nieuwe westelijke entree van Utrecht Centraal en het Stadskantoor. De fietsenstalling onder het plein is inmiddels geopend.

Bouwen in fasen

Eind september 2011 is de eerste fase van de bouw gestart. Er is gewerkt onder het gesloopte deel van de sporthal, tussen de huidige in-/uitgang van het station en het Beatrixgebouw. Tijdens deze fase is het eerste deel van de trappenpartij, een nieuwe roltrap en lift gebouwd.

In de zomer van 2012 is de tweede fase van de bouw gestart. De bestaande in-/uitgang naar het station en het laatste restant van de sporthal is gesloopt. Het tweede deel van de trappenpartij, een tweede lift en roltrap werd gebouwd. Tijdens deze fase is ook de fietsenstalling onder het plein afgebouwd en ingericht. Sinds maart 2014 zijn de hele trappenpartij, de tweede lift en de roltrap klaar voor gebruik. De fietsenstalling is half mei  2014 opgeleverd. Hierna starte de laatse fase: het afbouwen van de delen van het plein die aansluiten op het toekomstige Stadskantoor en op de nieuwe OV-terminal.