Galaxy Tower: hotel en woningen

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande oplevering

2018 - 2022


Op de kop van het Jaarbeursterrein bouwt Amrâth Hotels een 4-sterren hotel met zo'n 250 kamers en 317 woningen. Het wordt een luxe viersterren hotel met een full service aanbod zoals een bar, restaurant, diverse zalen, een fitnessruimte en mogelijk een wellnesscentrum en hotelshops.

Boven het hotel komen 22 verdiepingen met appartementen. De koop- en huurwoningen zijn steeds anders in opzet en maatvoering. Er komen studio's, appartementen en bovenin penthouses. De bewoners kunnen gebruik maken van de hotelfaciliteiten zoals de fitness en wellnessruimte. In de kelder van het gebouw komt een parkeergelegenheid voor de bewoners.

Voor het parkeren van bezoekers van het hotel en de woningen wordt gebruik gemaakt van de Jaarbeurspleingarage. De krappe Utrechtse hotelmarkt, de internationale aantrekkelijkheid van het stationsgebied en de locatie van het nieuwe hotel, dat vlak naast de Jaarbeurs ligt en omringd is met kantoren, maakt dit hotel heel geschikt voor de zakelijke markt.

Ligging
Het complex ligt aan het Jaarbeursplein, de entree naar de Jaarbeurs, tegenover het Beatrixgebouw en Utrecht Centraal. De binnenstad en parkeergelegenheid zijn op loopafstand.

Planning
In juli 2018 is de bouw gestart. In het najaar van 2019 heeft de bouw enige tijd gepland stilgelegen om de aanleg van een tracé van kabels en leidingen naast de bouwplaats mogelijk te maken. Ook is er een Warmte Koude Opslag (WKO)-bron gemaakt. In november zijn de werkzaamheden weer hervat. Oplevering wordt in 2022 verwacht.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever  Amrath
 Architectenbureau  Tangram Architecten
 Kamers  225
 Woningen  317
 Hoogte  Tot 90 meter

Werkzaamheden

Er wordt nu volop gewerkt aan betonconstructie met in het werk te storten wanden en breedplaatvloeren op de lagere verdiepingen.

De 1e verdiepingsvloer is inmiddels gestort en de 2e en 3e volgen als de (weers)omstandigheden meewerken in de komende maanden. In het voorjaar start de uitvoering vanaf de 3e verdiepingsvloer van de betonwanden van de kernen. Hierin zijn de trappenhuizen en liftschachten gesitueerd. Hiervoor wordt een klimkist ingezet: een grote zware mal in de vorm van de kern waarin het beton wordt gestort en iedere keer een verdieping omhoog wordt getrokken door de torenkraan. Enkele weken later gevolgd door het maken van de betonwanden en -vloeren vanaf de 3e verdieping. Hiervoor wordt een tunnelbekisting ingezet: een grote zware "doos" waarop elke dag wanden en vloeren worden gestort. Ook deze wordt met de torenkraan verplaatst.

Dit proces gaat door tot in 2021, op weg naar de vloer van de 31e verdieping = dak.