Utrecht Centraal

Projectomschrijving

Status project

In gebruik

Opening stationshal

woensdag 7 december 2016


Op Utrecht Centraal pak je de trein, bus of de tram. Jaarlijks maken zo’n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Het aantal reizigers groeit nog steeds: we verwachten ruim 100 miljoen mensen in 2030.  

In de stationshal vind je de reisinformatie, en kun je naar de trein-, bus- en tramperrons. Deze perrons zijn breder geworden: zo is er meer ruimte voor mensen om in- en uit te stappen. Vanaf elk perron kun je met een vaste trap, roltrap of lift naar de stationshal.

Aan beide zijkanten van de stationshal zijn winkels. Op het balkon zijn cafés en restaurants.

Opmerkelijk gebouw

Utrecht Centraal is overdekt met een groot golvend dak. Dit zorgt door de vorm voor veel licht en ruimte. Het station heeft aan twee kanten een ingang aan een groot en verhoogd plein.

Aan de Jaarbeurskant ligt het Stadsplateau voor het Beatrixgebouw en het Stadskantoor. Aan de binnenstadskant ligt het Stationsplein met het bollendak. Via dit plein loop je naar de ingang van Hoog Catharijne of richting het Smakkelaarspark of  Moreelsepark. Onder het Stationsplein ligt de grootste fietsenstalling ter wereld: de Stationspleinstalling.

Om van het Stationsplein naar het Jaarbeursplein te lopen en andersom, kun je ook buitom lopen. Naast de stationshal is een winkelpromenade. Hier hoef je niet in –en uit te checken. Dit is een verkorte wandelroute met een mooi uitzicht over de sporen.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever      ProRail namens het ministerie van infrastructuur en openbare ruimte, NS en Gemeente Utrecht
 Architect Benthem Crouwel Architekten in samenwerking met Movares  
 Aannemer Stationshal: Besix
 Capaciteit 284.000 gebruikers station per dag
   

Werkzaamheden

Werkzaamheden zijn afgerond.