Beurskwartier

Projectomschrijving

Status project

in voorbereiding


Beurskwartier

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuw stadsdeel in het centrum van de stad: het Beurskwartier. De spraakmakende en levendige groene wijk verrijst op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Uitnodigend zodat iedereen hier kan wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Uitdagend door de mix van grote en kleine publiekstrekkers, groene parken, pleinen, straten én iconische hoogbouw. Oftewel het centrumgebied van de toekomst.

Het Beurskwartier deel 1, tussen Croeselaan en Jaarbeurshallen, is een eigentijdse aanvulling op het historische centrum. Een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen. Ook het Jaarbeursterrein (Beurskwartier 2, 3 en 4) verandert in een compleet woon- en werkgebied. Lees meer over die plannen hier op de projectpagina Jaarbeurs.

Wat komt er?

Het Beurskwartier wordt een stadswijk met veel groen. De gezellige pleinen en groene parken zorgen dat dit een plek wordt waar je wil bewegen, ontspannen en elkaar ontmoeten. Er zijn koffietentjes, cafeetjes, restaurants, ateliers en werkruimtes.

Het is een centrumgebied voor iedereen om te gaan wonen, werken en ontspannen en helpt om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woningen, kantoren en recreatie in de stad.

Wonen en werken in het groen

Er komen ongeveer 3.000 nieuwe woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 mensen. Het gaat om appartementen in verschillende maten en prijsklassen en koop- en huurwoningen. De huurwoningen zijn sociale huur, middendure tot dure huurhuizen.

De iconische torens van Wonderwoods geven het gebied een gedurfde, groene uitstraling. Maar ook de megabioscoop Kinepolis, de Nieuwe Jaarbeurs en de Galaxy Tower zorgen voor een aantrekkingskracht op de hele stad. Diverse lokale, kleine ondernemers en kunstenaars vinden er hun plek en innovatieve bedrijven werken aan de toekomst van gezondheid, duurzaamheid, ICT en gaming.

De gebouwen verschillen in hoogte van 12, 25 en 45 meter tot hoogbouw van 70 of 90 meter. In de gebouwen komen nieuwe werkplekken voor ongeveer 5.000 mensen in verschillende maten en prijsklassen.

Er komt onder andere een stadspark aan de Croeselaan en een bijzondere daktuin boven op Wonderwoods. Zo komt er genoeg ruimte om te genieten van de natuur. Kinderen kunnen spelen op de autovrije straten en langs het water kan je wandelen, fietsen, hardlopen en skaten.

Onlinebijeenkomsten

In juni 2021 zijn er participatiebijeenkomsten georganiseerd over het Beurskwartier. Tijdens de themabijeenkomsten en via de mail hebben we ideeën, wensen en zorgen opgehaald voor het Stedenbouwkundig Plan van Beurskwartier 1. Waar mogelijk verwerken we dit in het Stedenbouwkundig Plan. Voordat het definitieve Stedenbouwkundig Plan naar de Raad gaat wordt het concept nog ter inzage gelegd. Het is dan mogelijk om erop te reageren.

De thema’s die aan bod kwamen zijn: ‘Van winkel tot school; wat heb je nodig in het Beurskwartier?’, ‘De kleur is groen; wat doe je buiten in het Beurskwartier?’, ‘Samen leven en delen; wat heb je zelf en wat deel je in het Beurskwartier?’ In deze fase wilden we weten hoe u kijkt naar de plannen en waar u behoefte aan zou kunnen hebben. In een volgende fase is het mogelijk om meer op details mee te praten (denk aan beplanting en hoe een speelplek eruit moet zien).

Mensen zijn blij met:

  • Veel ruimte voor broedplaatsen/creatieve bedrijvigheid en buurtvoorzieningen;
  • De ligging, dichtbij het station en met aantrekkelijk groen naast de deur;
  • Keuze om op de begane grond of hoger op een verdieping te wonen;  
  • Gezamenlijke ruimtes, zoals een plek om buiten te zitten of een logeerkamer waar gasten van bewoners kunnen overnachten. Zo ontstaan ontmoetingen binnen het bouwblok wanneer je bijvoorbeeld je pakketje ophaalt bij een pakketwand of wanneer je door de binnentuin loopt.

Mensen hebben zorgen over/ aandachtspunten:

  • Zorgen over de betaalbaarheid (huur/ koop) van woningen en (creatieve) werkplekken;
  • Het (groen)beheer in de toekomst: hoe gaat dit met meerdere eigenaren en huurders?;
  • De balans tussen verschillende mensen binnen een bouwblok. Verschillende doelgroepen passen binnen het gebied, maar moeten elkaar niet tot last zijn;
  • De grootte van het ‘delen’. Het mag niet onpersoonlijk worden doordat teveel mensen iets delen.

Wat zien mensen graag terug in het Beurskwartier:

  • Plekken om mensen te ontmoeten: bijvoorbeeld (deel)kantoren en studieplekken, fijn om een werkplek te hebben waar je (nieuwe) mensen kan ontmoeten of sociaal maatschappelijke samenkomstplekken;
  • Sportmogelijkheden;
  • Een gazon in het park om bijvoorbeeld te picknicken en in het park iets bijzonders (zoals een paviljoentje) waardoor je graag ernaartoe gaat;
  • Niet teveel functies in de parken, niet alles in één kleine ruimte proppen.

Loop en luister met ons mee

In het Beurskwartier kan je een ‘ommetje’ door het toekomstige Beurskwartier lopen door te luisteren naar een podcast. Je kan hieronder de luistertour beluisteren, klik op de eerste aflevering en 'loop' met ons mee.

Kan je de podcast niet beluisteren? Hier zijn de afleveringen ook te lezen. Aflevering 1, Aflevering 2, Aflevering 3, Aflevering 4, Aflevering 5 en Aflevering 6

Bestemmingsplan Beurskwartier 1

De gemeente heeft in 2017 samen met de stad een omgevingsvisie opgesteld voor het Beurskwartier. Deze plannen zijn verder uitgewerkt voor het deelgebied Beurskwartier 1 en staan nu in een bestemmingsplan. Daarin staat hoe het gebied moet worden ingericht. Het bestemmingsplan is in november 2021 vastgesteld door de gemeenteraad.

De sloop/transformatie van de panden aan de Croeselaan e.o. is ook definitief na het vaststellen van het bestemmingsplan. Voor de huidige huurders van sociale en middeldure huurwoningen aan de Croeselaan is aan de overkant nieuwbouw gepland waar zij naar toe kunnen verhuizen. Die locatie heet De Foreest.

Werkzaamheden

Nog niet gestart