Vredenburg

Projectomschrijving

Het Vredenburg is vernoemd naar een kasteel dat Karel V in 1528 liet bouwen. Nadat het kasteel werd afgebroken zijn een aantal funderingen blijven staan. Het nieuwe winkel- en appartementengebouw dat de resten van het oude kasteel in zich draagt heet daarom ook ‘De Vredenburg’.

Het Vredenburg sluit aan op de deels herstelde Catharijnesingel en loopt via een nieuw kruispunt door richting het Smakkelaarsveld en Utrecht Centraal.

Het winkel- en appartementengebouw De Vredenburg staat op het Vredenburgplein naast het muziekpodium TivoliVredenburg.

Het oude muziekcentrum Vredenburg is verbouwd en heeft er drie nieuwe zalen bij gekregen. De zalen zijn opgegaan in het nieuwe TivoliVredenburg. Het gebouw heeft nu vijf concertzalen voor verschillende muziekstijlen en is hiermee het grootste muziekgebouw van Nederland.

Vroeger werd hier bovengronds geladen en gelost. Dat word nu ondergronds gedaan. Hierdoor is er ruimte gekomen voor een ‘muziekplein’ met terras aan de Catharijnesingel.

Daar waar de Leidsche Rijn en de Catharijnesingel straks samenkomen is een nieuw stelsel van bruggen gebouwd: de Vredenburgknoop. Dit is één van de belangrijkste en drukste knooppunten van Utrecht. Dagelijks rijden hier ruim 25.000 fietsers en ruim 2.500 bussen. Dit knooppunt verbindt het Smakkelaarsveld en het Vredenburg met bruggen over de singel.

Werkzaamheden

Het stuk bij de Hollandse Toren tussen Vredenburg en Vredenburgplein en voor de Starbucks, wordt nog heringericht in 2020.