Stationsplein

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande bouw

In fases 2013 - medio 2020


Het Stationsplein verbindt Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad van Utrecht. Voetgangers hebben op het plein en op de routes ernaartoe ruim baan. Het plein is voor een groot deel klaar. In voorjaar 2020 is ook het deel vlakbij de Moreelsehoek klaar. Eerst wordt de nieuwe gevel van Hoog Catharijne afgebouwd waar de trappen tegenaan komen te liggen. De hellingbaan gaat open als Het Platform opgeleverd wordt.

Grootste fietsenstalling ter wereld
Het Stationsplein ligt boven het straatniveau. Onder het plein is plaats voor 12.500 fietsen in de grootste fietsenstalling ter wereld. In de stalling ligt een fietspad dat rechtstreeks de Moreelsehoek met het Smakkelaarsveld verbindt. De stalling opende in 2019.

Op het plein is ruimte voor mensen, groen en zelfs bomen. Daaromheen vind je winkels en horeca. Vanaf het plein loop je Hoog Catharijne in. Met roltrappen, trappen en liften kom je op het straatniveau. Boven het plein zie je een doorzichtig bollendak.

De straten van en naar het plein maken we breder en levendiger. Ook hier krijgen voetgangers, fietsen, winkels en horeca de ruimte. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid en een vloeiende overgang tussen plein en de rest van de stad. Hulpdiensten komen makkelijk bij Utrecht Centraal en Hoog Catharijne via een hellingbaan.

Het voorlopig ontwerp is in mei 2012 vastgesteld, het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan in december 2012. Het definitief ontwerp is in juni 2013 vastgesteld. Juli 2014 is de bouw van het Stationsplein begonnen. De Stationspleinstalling ging augustus 2019 open.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever      Gemeente Utrecht
 Architect Ector Hoogstad Architecten, in samenwerking met Buro Sant en CO (landschapsontwerp) en Royal Haskoning (engineering)
Aannemer BAM Infra regio Civiel en BAM Bouw en Techniek
Stationsplein  
Glazen balustraden 600 m1
Dakbedekking 6.870 m2
Drainage laag 7.000 m2
Lijngoten 465 m1
Natuursteen plein afwerking 5.720 m2
Bestrating 1.390 m2
Boombakken 9 st
Putten 40 st
Verlichtingsmasten 21 st
Verlichting in elementen 108 st
Gras 625 m2

Werkzaamheden

De bouw van het Stationsplein en de Stationspleinstalling zijn met elkaar verbonden. Het dak van de stalling is de vloer van het plein. Hieronder een verzameling van 5 jaar bouwen in 2 minuten.